tiistai 17. kesäkuuta 2014

16.6.2014- Perillä Leusjärvellä.

Hei vain kaikille.
Aamu valkeni Onkamossa pilvisenä. Heräsin klo 6.00 ja ryhdyin pakkaamaan kamppeita. Klo 7.40 lähtö Onkamosta kohti Hossoaapaa. Pyöräillessäni Hossoaavan tietä, muuttui keli veden- ja rakeensateiseksi. Tällä väillä poikkesin kahdessa talossa, joissa ei ollut tietoa pitäjän menneistä vaiheista. No pakko jatkaa matkaa, ei auttanut. Noin klo 10.00 saavuin Selkälään, käyden siellä muutamassa talossa ja tervehtimässä Selkälän entisellä koululla työskenteleviä raivaajia, jotka siistivät, kaatoivat ja harvensivat koulun ympärystä, jotta konevoima saataisiin koulua purkamaan. Tämä koulurakennus oli purkutyön alla. Selkälä on pahoin autioitunut, sen talot ovat ränsistyneet. Vain muutamassa uudemmassa talossa on enää eläjiä.

Lädin täältä Selkälästä kohti Kallunkia. Tie oli varsin huonossa kunnossa, mutta saattoi sitä kuiten polkea eteenpäin. Matkalla kävin tutkailemassa Hanhilamminharjua, mitään havainnoimatta. Kallungissa olin perillä muistaakseni klo 12.00 aikaan. Tämä suuri järvi, lukuisine niemineen ja lahtineen on mitä kauniimpia paikkoja Sallassa. Täällä kävin katselemassa Narkilahdessa, ketään en saanut siellä kiinni, että olisi voinut kysellä. Ylitin sillan, päätyen Mustikkaniemeen. Täällä kävin Ketolan taloissa. Tässä niemessä Kuhmitsan suvun kerrottiin aikanaan asuneen, tarkasta paikasta väellä oli hiukan erimielisyyttä ja epävarmuutta. Mustikkaniemellä tuli etsiskeltyä pellolla, mitään löytöjä en tehnyt. Kallunki on samaten, mitä muutkin kylät, jo pahoin hiljentynyt, mitä laskeskelivat vakinaisia asukkaita, saatiin heitä luetuiksi noin 11. Mökkiläisiä nyt tapaa aika paljon järven itäpäässä, vaan ovat nämä muualta kotoisin.

No matka jatkui, että klo 14.00 olin Niemelän kylässä. Mitä miellyttävin kylämaisema, kylä järven ympäröimössä niemessä, virtaavien jokien ja harjukankaiden tuntumassa. Jokin suurempi rakennus oli tekeillä Niemelän kylän eteläpäässä. Isot, punaisiksi maalatut talot olivat vielä tekeillä, sitä ei älynnyt käydä kysymässä, mikä olisi ollut suunnitteilla. Niemelässä en tavannut kuin yhden, vanhan miehen, joka ei tiennyt kertoa minulle muuta, kuin sen, että tässä kylässä on aikanaan ollut kolme kauppaa. Sähköt olivat kuuleman mukaan kylään saapuneet 1974, varma ei kuiten oltu.

Klo 16.00 aikaan olin Hautajärvellä, saapuen Leusjärvelle. Tänne jään viettämään aikaani pariksi viikoksi. Mitä matkasta voin kokonaisuudessa sanoa, on se minun mielestä ihan hyvin onnistunut, tarinoita olisi saanut kuulla vain enemmän. Sallan Kirkonkylällä tulisi käydä tekemässä haastatteluja, siellä riittää vielä vanhempia muistelijoita, muista kylistä kun he ovat sinne muuttaneet. Pyörällä kuljeksinta on yllättävän kevyttä, sillä sain tuon täpötäyden rinkan sidottua pyörän tarakalle.

Pitää taas kirjoitella, kun olen matkaani jatkamassa.

T:  N. E. J. Rytilahti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti